Pe scurt

Pivotul dentar este o metoda de restaurare pentru dintii cu coroana afectata, dar cu radacina sanatoasa. Acest tratament implica inserarea unui bat mic (pivot) in canalul radicular, care serveste ca suport pentru o coroana artificiala. Avantajele includ prezervarea structurii radacinii, restaurarea estetica si functionala a dintelui. Exista diferite tipuri de pivoturi, cum ar fi metalice, din fibra de sticla si din zirconia, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Ingrijirea corespunzatoare si consultarea cu un dentist profesionist sunt esentiale pentru succesul tratamentului cu pivot dentar.

Programeaza o consultatie

Pivotul dentar este o metoda de restaurare a dintilor cu structura coroanei afectata sau distrusa in mare parte, dar cu radacina intacta si sanatoasa. Acest tratament este cunoscut si ca reconstructie cu pivot sau pivotare.

Cand este necesar un pivot dentar?

Un pivot dentar este de obicei necesar cand un dinte a suferit o leziune sau o carie care a distrus o mare parte a coroanei sale, dar radacina dintelui este inca sanatoasa. Pivotul ajuta la stabilizarea dintelui si la prevenirea unor deteriorari suplimentare.

Procesul de pivotare

Pivot dentar

Pivotarea implica utilizarea unui bat mic, numit pivot, care este inserat in canalul radicular al dintelui. Acest pivot serveste ca suport pentru o coroana artificiala care va fi atasata deasupra. Inainte de inserarea pivotului, dentistul va curata si va sigila canalul radicular pentru a preveni infectiile.

Coroana artificiala va fi apoi modelata si colorata pentru a se potrivi cu restul dintilor pacientului, oferind un aspect natural. In final, coroana este cimentata peste pivot, completand astfel procesul de restaurare.

Avantajele pivotului dentar

Pivotul dentar are mai multe avantaje, printre care:

  1. Prezervarea structurii radacinii: Pivotul dentar permite mentinerea radacinii dintelui, care altfel ar trebui extras.
  2. Restaurare estetica: Coroana atasata de pivot poate fi modelata si colorata pentru a se potrivi cu restul dintilor, oferind un rezultat estetic.
  3. Functionalitate restaurata: Pivotul si coroana artificiala ajuta la restaurarea functiei de mestecare a dintelui afectat.

Ingrijirea pivotului dentar

Dupa tratament, este important sa se mentina o buna igiena orala pentru a preveni cariile sau infectiile la nivelul dintelui restaurat. Periajul regulat, utilizarea atei dentare si vizitele periodice la dentist sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii pivotului dentar.

Programeaza o consultatie

Tipurile de pivot

Pivotul dentar este o solutie pentru restaurarea dintilor cu coroana afectata sau distrusa, dar cu radacina sanatoasa. Acest tip de restaurare este eficient pentru a preveni extractia dintelui si poate fi realizat folosind diferite tipuri de materiale. Tipurile de pivoturi dentare includ:

Pivoturile metalice

Aceste pivoturi sunt realizate din diferite tipuri de metale, cum ar fi aurul, nichelul sau cromul. Pivoturile metalice sunt foarte durabile si au o rezistenta mecanica excelenta, ceea ce le face potrivite pentru restaurarea dintilor din zona de incarcare mare, cum ar fi molarii. Desi sunt extrem de functionale, estetica lor poate lasa de dorit, intrucat culoarea metalului nu se potriveste cu cea a dintilor naturali.

Pivoturile din fibra de sticla

Pivoturile din fibra de sticla sunt mai noi pe piata si ofera o alternativa la pivoturile metalice. Aceste pivoturi sunt realizate dintr-un material compozit impletit cu fibre de sticla, care ofera atat rezistenta, cat si flexibilitate. Acestea se potrivesc mai bine cu culoarea naturala a dintilor si sunt mai estetice decat pivoturile metalice. De asemenea, sunt mai putin susceptibile sa creeze probleme in caz de traumatism, deoarece se comporta similar cu tesutul dentar natural.

Pivoturile din zirconia

Zirconiu este un material ceramic care are avantajul de a fi foarte dur si, in acelasi timp, estetic. Pivoturile de zirconiu sunt albe, deci arata natural in gura si sunt suficient de puternice pentru a rezista presiunii masticatiei. Ele sunt considerate o optiune de inalta calitate pentru restaurarile dentare.

Fiecare tip de pivot are avantajele si dezavantajele sale, si alegerea celui mai potrivit tip depinde de situatia specifica a fiecarui pacient. Consultatia cu un dentist profesionist este esentiala pentru a decide care tip de pivot este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra.

Intrebari Frecvente

Un pivot dentar este o structura folosita pentru a reconstrui un dinte care a fost semnificativ deteriorat sau distrus deasupra liniei gingiei, dar care are inca o radacina sanatoasa. Pivotul este un suport pe care se asaza o coroana artificiala, ajutand la restabilirea functiei si esteticii dintelui.

Un pivot dentar este necesar atunci cand o mare parte a coroanei unui dinte este deteriorata sau distrusa, dar radacina dintelui este inca sanatoasa si stabila. Acest lucru este frecvent in cazurile de carii dentare extinse sau dupa traumatisme dentare.

Pivoturile pot fi facute din diferite materiale, inclusiv metal (precum aurul), fibra de sticla sau zirconiu. Alegerea materialului depinde de cazul specific al pacientului, de rezistenta si estetica necesara.

Procedura de inserare a unui pivot dentar se face sub anestezie locala, astfel incat pacientul nu ar trebui sa simta durere in timpul interventiei. Poate exista un disconfort usor dupa anestezie, dar acesta poate fi gestionat cu medicamente pentru durere, dupa caz.

Ingrijirea unui dinte cu pivot este similara cu ingrijirea unui dinte natural. Este important sa mentineti o igiena orala buna prin periaj regulat, utilizarea atei dentare si controalele periodice la dentist. Acest lucru va ajuta la prevenirea cariilor si a problemelor parodontale in jurul dintelui restaurat.

Asistenta profesionala la doar un apel distanta Lasati numarul dvs. de telefon si va vom contacta prompt

© 2024 AXIPlus. Toate drepturile rezervate.